Gå til hovedinnhold

Teknisk analyse på nordnet.no

På nordnet.no er nå teknisk analyse tilgjengelig på alle instrumentsider. Du kan velge mellom tekniske indikatorer som SMA, EMA, Bollinger Bands, MACD, RSI og Stochastic oscilliator. Modulen leveres av Highcharts, mens den underliggende dataen kommer fra Morningstar.

Du finner teknisk analyse-indikatorene på alle børsnoterte produkter ved å klikke på TA ved siden av sammenlign-knappen. Velg indikator og hvor mange perioder indikatoren skal vises for. Du kan benytte den samme indikatoren flere ganger (med ulike perioder).

Test de nye funksjonene: bli Nordnet-kunde i dag.

Andre nye funksjoner som er lagt til:

  • Under grafene kan du nå zoome og fokusere på ulike deler av grafen.
  • Du kan ta tak i og dra det valgte området i grafen i ulike retninger.
  • Informasjonsboks med kurs og volum er flyttet til en fast plassering i hjørnet fremfor å følge grafen.
  • Når du ser på grafen med tekniske indikatorer vises grafen som en linje for å gjøre indikatorene mer synlige.

Nedenfor får du en kort gjennomgang av de ulike tekniske indikatorene som er tilgjengelig:

SMA

Simple moving average eller glidende gjennomsnitt er kanskje den mest brukte indikatoren i teknisk analyse. Et glidende gjennomsnitt er simpelthen bare snittprisen av en aksje eller en indeks over en gitt periode. Det vanligste periodene å bruke er 50, 100 og 200 dagers glidende gjennomsnitt. For investorer som har en kortere horisont, brukes også 10, 20 og 30 dagers snitt. Det glidende snittet over en periode forteller rett og slett bare hva aksjekursens utvikling sier. Handler man over for eksempel 50 dagers snitt, indikerer dette at aksjen er i et positivt momentum og at siste dagers utvikling har vist at investorene er villig til å gi en høyere pris enn hva som har vært snittet i perioden. Dette fører til at grafen stiger, det igjen er et positivt tegn da aksjen opplever en positiv kjøpsinteresse. Tilsvarende om snittet er over kursutviklingen, indikerer dette at investorene vil gi en lavere pris enn hva som har vært tilfellet for tidligere perioder, og aksjen opplever et større salgspress enn hva tidligere periode har indikert.

Bildet nedenfor viser 50, 100 og 200 dagers glidende snitt. Til venstre i bildet ser vi at aksjen handler over 50, 100 og 200 dagers snitt, som indikerer positiv kjøpsinteresse i aksjen. Tilsvarende ser vi at aksjen over 175 kroner snur ned og bryter både 50, 100 og 200 dagers snitt, som tilsvarer at aksjen er under et salgspress. Dette fører også til at aksjens glidende snitt faller og skaper et dødskryss, da 50 dagers snitt krysser 100 og eventuelt 200 dagers snitt. 200 dagers snitt er mye bruk for langsiktige investorer da dette representerer et års børshandel, ligger aksjen eller indeksen over 200 dagers snitt vil det si at investorene er villige til å betale mer over året for instrumentet.

EMA

Exponential moving average (EMA) er relativt likt SMA, som brukes som en måling av pristrenden over en gitt periode. Det som skiller EMA fra SMA er at EMA legger mer vekt på de kortsiktige dataene i markedet, noe som gjør at man tidligere vil se signaler i forhold til hvordan prisen på instrumentet svinger. Dette gjør at EMA snittet er mer sensitiv til prismomenter som måtte skje på kort sikt i aksjen eller indeksen.

Som vi ser av bildet så får man tidligere en tverrvending av EMA enn SMA, dette grunnet at dataene som beregnes tar mer hensyn til siste tids priskorreksjoner enn hva et vanlig glidende snitt gjør.

Bollinger Bands

Et Bollinger Band består av et 21-dagers glidende gjennomsnitt. Her ser vi også et øvre bånd og et nedre bånd. Disse båndene er 2 standardavvik fra det opprinnelige 21-dagers glidende gjennomsnittet. Standardavvik er et mål på svingninger i markedet, og dette vil føre til at de to båndene vil bevege seg lengre i fra hverandre i takt med om markedet generelt svinger mer. Svinger markedet eller aksjen lite, vil båndene trekke seg sammen, som en konsekvens av lite svingninger. Instrumentet er mye brukt og man kan anslå at en aksjekurs beveger seg innenfor de to båndene i 90 prosent av tilfellene. Bryter kursen på opp- eller nedside, vil dette indikere en positiv eller negativ konsekvens for aksjekursen.

MACD

Moving average convergence Divergence (MACD) er en av de mest brukte tekniske indikatorene for å forstå markedsutviklingen. Indikatoren tar utgangspunkt i glidende gjennomsnitt og deres innbyrdes forhold. Indikatoren forteller hva slags momentum det er i instrumentet. MACD bygger på det faktum at et hurtig glidende gjennomsnitt reagerer raskere enn et langsomt glidende gjennomsnitt. Ved å sammenligne disse snittene, kan man forutse trendvendinger i et marked eller en aksje. Indikatoren svinger i et intervall med 0 som nøytralverdi. I bildet nedenfor vil du se sammenhengen mellom disse snittene, og 0 punktet.

Som vi ser av bildet så ser vi at aksjen reagerer positivt når den grønne linjen ligger over den røde linjen. Dette er et teknisk kjøpssignal, tilsvarende ser vi at et negativt skifte skjer når den grønne linjen krysser under den røde linjen. Dette indikerer et negativt skifte i aksjen og vi ser at aksjen reagerer ned. Dette er ikke nødvendigvis alltid fasit, og falske signaler kan forekomme, men det er en relativt pålitelig indikator og sier mye om momentet i markedet eller den spesifikke aksje.

RSI

Relative strengt index eller RSI er også en mye brukt teknisk indikator. Denne er en temperaturmåler på interessen for aksjen. En enkel huskeregel er at RSI handler innenfor et bånd fra 30 til 60. Der under 30 indikerer at aksjen er oversolgt, mens over 60 indikerer det at aksjen er overkjøpt. Ved lavere verdier enn 30 indikerer dette at aksjens salgspress nærmer seg slutten, mens over 60 indikerer at aksjen har opplevd et voldsomt kjøpspress over tid og man skal være mer forsiktig på kort sikt.

Stochastic oscillator

En stokastisk prosess er et matematisk objekt som anvendes for å beskrive tilfeldige forandringer. En reell stokastisk prosess er en samling av stokastiske variabler som er definert i samme sannsynlighetsrom. Den stokastiske variabelen er en momentumindikator som bruker støtte og motstandsnivå. Begrepet stokastisk refererer til punktet for en nåværende pris i forhold til dens prisklasse over en periode. Denne metoden forsøker å forutsi vendepunktene ved å sammenligne sluttkursen på et verdipapir med dens prisklasse

Prøv teknisk analyse på nordnet.no nå.

Det er kostnadsfritt å bli kunde hos Nordnet. Opprett konto i dag.

Se også: Lær mer om teknisk analyse med Investtech

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
28 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
27.11.2021 21:14

Forsøkte å se litt på det dere kaller “TA”
Beklager å si det, men helt ærlig er det søppel….
Integrer Tradingview i nettsiden deres, det dere har nå virker amatørmessig rett og slett….

Gjest
Gjest
05.11.2019 23:31

Stiller samme spørsmål som mange andre. Hvorfor kjøpe netfonds med norges klart beste sider for teknisk analyse, overta kundene og så fjerne sidene? Videre bruker dere alle kundene, nye og gamle, som forsøkskaniner i et utviklingsprosjekt som mildt sagt er mislykket! Vi handler med EKTE penger og så bruker dere oss som forsøkskaniner i et virrvarr av et system med gamle og nye sider i et eneste rot. Svarene dere gir på kritikk og konstruktive tilbakemeldinger er at dere tar ting til etteretning, og vil “ta det med videre”. Men hvor tar dere det? For lite eller ingen framgang på… Les mer »

Gjest
Gjest
26.10.2019 13:41

Jeg kom fra Netfonds, og sliter for å komme videre. Det jeg savner er Teknisk Analyse / Trendkanal. Den var enkel og skapte overskudd. Går det ikke an å få lagt over den som fungerte så bra? Er ikke nødvendig å gjøre det så vanskelig. Dere har resurser og know how.

-Vær oppmerksom på at en del opplysninger fra vedr. meg, er endret siden Netfonds

Gjest
Gjest
22.10.2019 15:17

Kan ikke forstå hvorfor en skal finne opp hjulet på nytt.
jeg hadde det moro med å triade men nå er det helt slutt. Kan ikke traide på måfå. Finner jo ingen ting her, som gir meg informasjon. Heller ikke graf på Oslo børs

Gjest
Gjest
10.10.2019 17:42

Jeg savner å kunne se prosentutviklingen mellom to perioder ved å markere det på grafen

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.10.2019 14:54

Takk for tilbakemeldingen, vi tar med oss den videre.

Gjest
Gjest
09.10.2019 10:27

Har alltid brukt Nordnet, men likevel alltid brukt Netfonds sine grafer og teknisk analyse (Som var gratis tilgjengelig). Da Netfonds ble kjøpt opp ble jeg glad, da jeg trodde det var en selvfølge å ta det beste fra Netfonds inn i Nordnet. I stedet sitter vi igjen med dette ubrukelige greiene. Nå har jeg sett meg nødt til å betale for en annen tjeneste for å drive med TA. Jeg kan rett og slett ikke fatte hvorfor Netfonds sitt populære TA verktøy bare ble forkastet og det helt uten å tilby noe ordentlig alternativ, en særdeles merkelig avgjørelse. Har vært… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.10.2019 14:55

Hei Erik,

Leit å høre at du ikke er fornøyd med de løsningene vi har for teknisk analyse per i dag. Vi jobber kontinuerlig med å utvikle løsningen, og håper på å kunne levere et sluttprodukt som våre kunder er fornøyde med.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.10.2019 16:55

Hei! Jeg har hatt konto hos Nordnet helt siden 2007. Men TA-verktøyene på Netfonds var kjempegode, gratis og enkle å bruke. Hvorfor kan dere (Nordnet) ikke bare videreføre TA-siden fra Netfonds? Dersom Nordnet nå eier dette – skulle man tro det var en smal sak å videreføre siden, uten at det er nødvendig med videre utvikling? 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.04.2021 21:04

Så hvorfor adopterte dere ikke bare løsningen til Netfonds ? Den var glimrende . Lett å bruke . Og til god hjelp for børs amatører . Dere oppfører dere nesten som politikere . Som ikke kan gå for noe fornuftig , bare fordi det kom fra noen andre . Når dere får så klare mld fra Nordnets kunder . Så burde dette være en no brainer !

Gjest
Gjest
28.09.2019 10:54

Håper å se den tekniske grafen Williams hos dere snart. Savner den fra Netfonds.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.10.2019 14:56

Hei Øyvind,

Takk for feedback! Jeg tar med tilbakemeldingen din videre til utviklerne.

Gjest
Gjest
06.09.2019 12:15

Dette er en forbedring men ikke på høyde med hva Netfonds hadde fordi nettfonds data bygget på sanntidsdata slik at man for eksempel kunne se når RSI bikket under 50

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.10.2019 14:57

Hei Peter,

Takk for tilbakemeldingen. Vi utvikler løsningen for teknisk analyse kontinuerlig, og ønsker å levere et sluttprodukt som leverer på våre kunders forventninger.

Gjest
Gjest
06.09.2019 11:18

På tide å sjekke ut hva Sbanken har av analyseverktøy, kan ikke tyenke meg de er like dårlige som hos DnB

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.10.2019 20:24

Prøv finance.yahoo.com. Krever en yahoo-konto, men har gode analysemuligheter. Legg inn TICKER med endingen .OL for å få kurser fra Oslo børs, f.eks FRO.OL for Frontline.

Gjest
Gjest
02.09.2019 20:11

Kan dere være så snill å innføre muligheten til logaritmisk skala?
Om ikke, er den tekniske analysen desverre nesten uten verdi.
Så dette burde være prioritet nummer 1 om dere virkelig ønsker å gi kundene deres en mulighet til å få verdi ut av disse analysene.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.10.2019 23:07

Jeg kikket på dette for noen dager siden, men la det bort. Jeg lurte på hva som var helt feil, men du kom med svaret. Det må være logaritnisk skala om en skal få et fornuftig bilde. En krone på en Maersk aksje og en på en Belships aksje er ikke det samme i mitt hode.

Gjest
Gjest
30.08.2019 09:35

På nettfonds sine sider ble oppsettet for TA bevart mellom hver gang man gikk inn på sidene. Dette burde dere få til på de nye sidene også, så man slipper å legge inn sine foretrukne verktøy hver gang.

Gjest
Gjest
30.08.2019 07:49

Hvorfor ikke bare implementere TradingView sine uslåelige chart med all verdens muligheter for TA? Det vil jeg virkelig anbefale dere. Det hadde garantert blitt mye bedre, og samtidig spart dere for masse tid og penger!

Dere kan fremdeles bruke egen datakilde (Morningstar) om dere ønsker det.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.10.2019 16:52

Støtter denne. Hvorfor skal Nordnet finne opp hjulet på nytt når det finnes så mange andre overlegne løsninger? Tradingview er så uendelig mye bedre enn Nordnet TA at de nesten ikke kan sammenlignes. TA in Infront er også begredelig, både på web og desktop. Resultatet er at Nordnet faktisk ikke kan tilby en god løsning for TA på noen plattformer – et problem de ikke vil kunne løse med den varianten av TA som implementeres nå.